En dag på Klinten

Klinten består av två avdelningar: Blåklinten (Småbarn ca 1 - 3 år) & Rödklinten (Stora barn ca 3 - 6 år)

07.30 – Förskolan öppnar och barnen börjar sin dag ute i den fina utemiljön. Barnen har möjlighet att cykla på cykelbanan, gunga, åka rutschkana, gräva i sandlådan och utforska växthuset. De kan leka i mysiga lekstugan, spela boll, hoppa studsmatta, stimuleras vid vattenstationen med att pumpa vatten och se hur föremål flyter. Klintens utemiljö är väl planerad och ombonad för ökad kreativitet hos barnen. 

 

09.00 – Är det dags att komma in i hallen som är en lugnare miljö. Här uppmuntras barnen att ta av sig kläder och skor själv. De mindre får hjälp av personalen eller av de äldre vid behov.

Alla barn har sin hylla som är anpassad till deras höjd med respektive foto och namn där de hänger upp sina kläder och ställer sina skor. Personalen ser till att barnen lär sig att hitta sin hylla själva. På det sättet utvecklas barnets motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning. När alla är klara med avklädningen är det dags för fruktstunden på respektive avdelning.

Strax efter inleds arbetsstunden. I den förberedda miljön är allt uppställt på barnens nivå. Varje barn väljer vad de vill utforska just idag, och tar montessorimaterialet till ett bord eller matta.

  • På onsdagar gör rödklinten en skogsutflykt där barnen får lära sig om svampar och annat spännande som naturen har att erbjuda.
  • På torsdagar har alla barn och pedagoger dans tillsammans på utegården, detta uppskattas av alla.  Dansens rörelse har en viktig roll att bidra till en ökad förståelse, kroppsmedvetenhet och koppla till olika sociala begrepp.

ca 10:30 Samling. Barnen samlas i ring vid sitt namn och det kan vara allt från bamsegympa, yoga, genomgång av veckans dag och namnsdag, prata om den aktuella årstiden, högläsning av en bok, sjunga sånger och dockteater etc.

11.15 Varje dag hjälper några av barnen till med att duka, s.k. dukvärdar. När maten är klar presenterar barnen maten för sina kamrater och bjuder dem till bords (”Varsågod Lena, varsågod, Pontus”)

Barnen sjunger en ramsa innan man börjar äta. På borden är maten upplagd i små skålar, så att barnen kan ta maten själva och sedan skicka vidare till kompisen bredvid. Det ser aptitligt ut och generar i större matlust.

Barnet delar sin mat efter sin förmåga och äter med kniv och gaffel. När lunchen är slut skrapar barnen eventuella matrester i en kompostlåda och ställer undan tallrik, glas och bestick.

12.00 – Efter maten går barnen och tvättar sina händer. Tvättrummet är inrett efter barnens nivå. Här finns också barnens extrakläder tillgängliga så att de kan själva hämta och byta vid behov.

På småbarnsavdelningen är det sovdags efter lunch. Men innan dess lyssnar de på saga eller musik.

De äldre barnen vilar till sagan.

14.15 – Kort samling och mellanmål
Barnen får vara med och förbereda mellanmålet genom att till exempel hjälpa till med att baka bröd eller göra smoothie. Efter mellanmålet går  barnen ut och är ute fram till hemgång. Runt utegrillen intas även mellanmål med grillad korv ibland för alla barnen.

17:00 stänger Klinten och alla går hem, redo för att vakna upp till en ny spännande dag på förskolan dagen efter.